Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Φραγή εισερχομένων προσφύγων


Το ξέρω. Θέλεις να φύγεις απ' αυτή τη χώρα που σ' έχει και σε εκμεταλλεύεται για 700 ευρώ. Εσύ είσαι για μεγάλα πράγματα. Για σοβαρές δουλειές. Για ακόμα σοβαρότερες απολαβές. Μαζί σου. Κι εγώ θα ήθελα να δουλεύω ως δημοσιογράφος αλλά δε γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα πλέον. Και η μαλακία είναι ότι δεν μπορώ να πάω να γράφω στο εξωτερικό με τα μέτρια αγγλικά μου και τα ξεχασμένα γαλλικά μου. Και δεν πιστεύω ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα περιμένουν όλοι να με καλοδεχτούν. Οπότε λέω ας είναι καλά το μαγαζί που δουλεύω.
Επομένως, για την κατάσταση που ζούμε, φταίει το μπουρδέλο στο οποίο ζούμε. Και οι τσατσάδες του. Κι όχι οι μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές. Μη μου πεις ότι φιλοδοξείς να γίνεις τσιράκι στο συνεργείο, μπετατζής, φορτοεκφορτωτής ή καθαρίστρια και σου φάγανε το μεροκάματο οι ξένοι μέσα στην ίδια σου την πατρίδα.
Αν εσύ θέλεις να φύγεις από τη χώρα σου επειδή έγινε μπουρδέλο, άλλοι έφυγαν από τις χώρες τους γιατί γίνεται της πουτάνας. Ναι, υπάρχουν μεγαλύτερα μπουρδέλα στον πλανήτη.  (Γαμώτο. Χρησιμοποιώ τη λέξη "μπουρδέλο" για να αναφερθώ σε μια κατάσταση η οποία δεν έχει καμία σχέση με τους οίκους ανοχής και την αποστολή τους. Οι δε πουτάνες των μπουρδέλων βγάζουν τίμιο μεροκάματο. Σε αντίθεση με τις πουτάνες του συστήματος που ξεπουλιούνται και μας ξεπουλάνε αισχρά κι ανέντιμα. Όποιος μπορεί, ας μου προτείνει έναν πιο ξεπεσμένο χώρο, ώστε να γίνει σωστή σύγκριση). Υπάρχουν λοιπόν χώρες στις οποίες διοικούν στρατά και θρησκείες και γαμιέται η ζωή όποιου τολμήσει να είναι αντίθετος. Σ' αυτές τις χώρες, συνήθως, γαμιέται η ζωή όλων αυτών που βρίσκονται εκτός συστήματος. Και φεύγουν. Για την πολιτισμένη Ευρώπη. Εκεί που θες να πας κι εσύ. Στοίχημα ότι κανείς απ' αυτούς δε θέλει να καταλήξει στην Ελλάδα. Εμείς δεν τους αφήνουμε να φύγουν και να πάνε να βρουν τους συγγενείς τους στο Παρίσι, στο Λονδίνο ή όπου αλλού.
Στα Προπύλαια, μετά τους Ιρανούς, ήρθαν και Αφγανοί με ραμμένα στόματα. Και βέβαια δε θέλουν να γυρίσουν στο Αφγανιστάν. Και βέβαια έχουν λόγους που ζητούν πολιτικό άσυλο. Και βέβαια το δικαιούνται και πρέπει να το πάρουν. Και βέβαια, μόλις το πάρουν, θα έχουν δικαίωμα για εργασία όπως όλοι μας και όχι κάτω από συνθήκες σκλαβιάς, χώρια ότι το πιο πιθανό είναι να φύγουν για άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Που σ' αυτό ελπίζουν και αυτό προσδοκούν. Αλλά αυτό δε συμφέρει ούτε αυτούς που παρέχουν μαύρη εργασία για μισό ευρώ την ώρα, ούτε αυτούς που εκμεταλλεύονται καταστάσεις σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, ούτε αυτούς που πλουτίζουν από τις γκαρσονιέρες που στεγάζουν σαράντα εξαθλιωμένους νοματαίους. Κυρίως δε συμφέρει τις τσατσάδες του μπουρδέλου που έχουν μόνιμα στημένους κώλους στους νταβατζήδες απ' έξω.
Όμως τη βρήκαν τη λύση. Θα κάνουμε φράχτη και δε θα περνάει κανείς. Δεν μπορώ να πω. Σε σχέση με τα ναρκοπέδια, ο φράχτης είναι καλύτερη λύση. Αν και δε νομίζω ότι αυτό θα μας σώσει. Μέχρι τώρα ο Τούρκος δουλέμπορος, παρέδιδε το εμπόρευμα στον Έλληνα δουλέμπορο στον Έβρο και γινόταν η δουλειά. Τώρα θα πρέπει να μεσολαβήσει κι ο Βούλγαρος δουλέμπορος. Θα ανέβει λίγο η ταρίφα, θα γίνει πιο δύσκολη η διαδικασία, αφού το ποτάμι περνιέται πιο εύκολα από τα βουνά, αλλά η δουλειά θα γίνει.
Είμαι από τη Θράκη και ξέρω από παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Όσοι περάσουν χωρίς να τους τσακώσουν, απλώς κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία. Οι υπόλοιποι παραμένουν για λίγο καιρό στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης... εεεε, συγνώμη, κέντρα κράτησης τα λένε (δε θα καταλάβω ποτέ το λόγο) και μετά τους ξαμολάνε να βρουν την τύχη τους στα μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης του κέντρου της Αθήνας. Είναι αυτό μεταναστευτική πολιτική οργανωμένου κράτους.
Είμαι από τη Θράκη και ξέρω πόσο υποβαθμισμένη είναι. Τώρα όμως με το φράχτη, θα δοθεί πνοή σ' αυτήν τη βασανισμένη ακριτική γωνιά της πατρίδος. Τα προβλήματα ανεργίας θα αποτελούν παρελθόν, αφού πολλοί θα απασχοληθούν στην κατασκευή του σπουδαίου αυτού έργου. Θα κινηθεί η αγορά που τόσο μεγάλη κρίση περνάει. Οικοδομικά υλικά, κάμερες και δεν ξέρω τι σκατά ακόμη, θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα χιλιόμετρα του φράχτη. Χώρια οι μίζες.
Να γίνει ο φράχτης. Όχι επειδή θα σωθεί το ξέφραγο αμπέλι μας. Όχι επειδή θα καθαρίσει ο τόπος από την αθλιότητα που κουβαλάνε μαζί τους και μας χαλάνε τη φαντασίωση. Όχι επειδή θα καθαρίσει ο τόπος από τα κυκλώματα. Αλλά για τη Θράκη, ρε γαμώτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: